Založ si blog

Viete prečo sa voči niektorým chorobám nedarí nájsť očkovaciu látku a prečo nedáva zmysel očkovať sa proti rýchlo mutujúcim vírusom?

Očkovanie má dlhú históriu, ktorá siaha až do 18. storočia. Prvú formu očkovania proti nebezpečným ochoreniam vyvinul britský lekár Edward Jenner v roku 1796. Jenner si všimol, že ľudia, ktorí sa nakazili kravskými kiahňami, boli imúnni voči smrteľným pravým kiahňam. Na základe toho vyvinul prvú vakcínu, keď naočkoval chlapca vírusom kravských kiahní a neskôr dokázal, že je odolný voči pravým kiahňam. Tento objav odštartoval vývoj vakcín, ktoré postupne ochránili ľudstvo pred rôznymi smrteľnými chorobami, ako sú tetanus, záškrt, detská obrna, alebo osýpky. A keďže išlo prenos od kráv, nazvali to vakcína (vacca – krava).

Princípom očkovania je, že očkovacia látka (vakcína) je buď striekačkou vpichom do svalu (kde sa nachádzajú špeciálne citlivé bunky) alebo ako látka na pitie (to bola vakcína proti poliomyelitíde) alebo ako spray do nosa (napr. pre deti proti chrípke) dopravená k tým bunkám, ktoré „si prečítajú informáciu o antigéne“ a tú posielajú vlastným informačným systémom tam, kde sa na základe nej vytvoria protilátky. Preto musí pri injekcii lekár tzv. aspirovať, teda overiť, či nebola napichnutá vlásočnica krvného riečišťa, lebo sa tým dostáva informácia do nesprávneho komunikačného kanála.

Pokúsim sa vysvetliť veľmi jednoducho prečo a ako funguje očkovanie. Predstavte si, že antigén je taká špeciálna kľúčová dierka presného trojrozmerného tvaru, ktorá sa nachádza na povrchu baktérie alebo vírusu, proti ktorému sa očkuje. Náš imunitný systém k tomu vyrobí kľúč presne na mieru, ktorého úlohou bude „odomknúť“ vírus/baktériu a tak ju zlikvidovať. Keď sa potom reálne stretneme s daným vírusom alebo baktériou, naše telo si už túto receptúru pamätá a už vie veľmi rýchlo vyrábať toľko kľúčov, koľko zvládne. Schválne píšem koľko zvládne, pretože aj telo potrebuje na výrobu „vstupné suroviny“. Tými sú bielkoviny a aj viaceré stopové prvky a vitamíny, ktoré sú pri výrobe nápomocné.

Ale aby to fungovalo, mal by byť antigén rovnaký, alebo podobný ako v očkovacej látke, čiže sa hovorí, že ba myl byť vírus/baktéria stabilný. To je napríklad vírus HPV alebo vírus žltačky typu A alebo B, preto očkovanie proti HPV, či proti žltačke A či B funguje veľmi dobre. Vírus HIV (ktorý spôsobuje AIDS) je síce tiež stabilný, ale je aj dosť múdry a hneď po vstupe do tela sa schováva do vnútra bunky, kde ho imunitný systém nevie identifikovať. Preto očkovacie látky proti HIV nateraz nemáme, lebo vírus sa skrýval a klamal a zrazu je už neskoro začať výrobu protilátok. Niektoré vírusy a baktérie sú veľmi múdre a komunikujú medzi sebou. Svoje zámky na povrchu (antigény) šikovne skrývajú a nahrádzajú ich inými, menia tvar tak, aby kľúče vyrobené podľa prechádzajúcej verzie nepasovali (preto sa očkuje proti chrípke každý rok). Ak to robí rýchlo, teda vírus je nestabilný, tak naše telo nevie spustiť výrobu kľúčov na podklade očkovania, alebo vyrába kľúče, ktoré nepasujú. A očkovanie znamená, že výroba začína veľmi rýchlo, čiže veľmi rýchlo máme množstvo kľúčov, ktoré odomykajú povrh vírusu/baktérie, čím sa zlikvidujú ešte pred tým, ako by pomnožili a doslo by k prepuknutiu choroby.

To, či po našom kontakte s vírusom/baktériou ochorieme, závisí od viacerých faktorov. Od množstva patogénu, ktorému sme vystavení (čím viac tým horšie pre nás, preto je potrebné vetrať), ich schopnosti sa rýchlo množiť, od stability antigénu a od našej schopnosti brániť sa.

Vakcína mRNA funguje ale inak. Sama o sebe nesie iba informáciu, je takým receptom. Najprv sa musí dostať do bunky, aby tam naša bunka na podklade receptu „uvarila“ antigén. Antigén sa potom vypustí z bunky a na podklade antigénu (zámku) náš imunitný systém vytvára protilátky (kľúče). Takže telo potrebuje dva krát toľko stavebného materiálu, lebo najprv „uvarí“ antigén a potom „uvarí“ protilátku. Podkladom je SPIKE antigén, ktorý sa nachádza na povrchu koronavírusu SARS-CoV-2. Zmeny v SPIKE proteíne sú výsledkom prirodzenej evolúcie vírusu, ktorá môže prebiehať pomerne rýchlo, najmä keď vírus čelí selekčnému tlaku, napríklad imunitnej odpovedi u ľudí alebo vakcinácii.

Mutácie v SPIKE proteíne môžu byť náhodné, ale niektoré z nich môžu vírus zvýhodniť, napríklad tým, že mu umožnia efektívnejšie sa viazať na receptor ACE2 v ľudských bunkách alebo lepšie unikať imunitnej odpovedi. Tieto zmeny môžu viesť k vzniku nových variantov vírusu, ako sú napríklad Alpha, Delta, Omicron a ich podvarianty.

Šanca, že „naše kľúče“ vyrábané podľa očkovania, budú vedieť odomykať teraz cirkulujúce vírusy tak stále je, ale je výrazne nižšia. Našťastie sa vírus zmenil aj svojou charakteristikou z vírusu so samovražednými sklonmi (zabíjajúceho svojho hostiteľa, čím zomiera aj samotný vírus) na vírus, ktorý využíva ľudské telo na svoje rozmnožovanie.

Ak sa rozhodnete očkovať, musíte byť zdraví, lebo ak je vaše telo zaťažené inou chorobou, alebo stresom a všetky „tehly a cement“ používa na niečo iné, na stavbu protilátok už nemá k dispozícii to, čo potrebuje. Naopak, prejavia sa iba nežiaduce účinky. Pristupujte k svojmu telu ako k chrámu, s úctou a s pochopením toho ako funguje. Ak ste dočítali až sem, verím že sa budete vedieť slobodne lepšie rozhodnúť, či sa dáte zaočkovať, ak áno tak proti akej chorobe, kedy a kým sa necháte zaočkovať.

Pekný deň

Každý klame za svoj poslanecký klub, až na to, že koaliční to dnes robiť nemusia

13.09.2024

Kto si pozrel hoci len časť diskusie pri odvolávaní podpredsedu parlamentu pána Šimečku, nevychádzal z údivu. Aj ja som čakala, že každý bude klamať za svoj poslanecký klub. Mýlila som sa. Koalícia klamať nemusela. Časť opozičných poslancov totižto ukázala, že buď vôbec nerozumejú tomu o čom hovoria, alebo sa „nenaučili klamať tak, aby ich nikto [...]

Zastavia sa na Slovensku eurofondy kvôli Nadácii otvorenej spoločnosti?

12.09.2024

Dostala sa ku mne tlačová správa, ktorá upozorňuje na riziko súvisiace so zmluvou uzatvorenou medzi Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (ministerkou Gaborčákovou) a Nadáciou otvorenej spoločnosti z 2.6.2023 na sumu 21 706 898,89 €. Prekvapujúco táto ministerka bola ešte menej známa ako ministerka Milanová. Keďže ide o závažný problém, uvádzam celú tlačovú [...]

Keď je progresia agresívna a naopak.

13.08.2024

Zhromaždenie za niečo je progresívne. Protest proti niečomu je agresívny. A to dnes, včera i pred dvomi rokmi. Progresívnosť je zvyčajne spájaná s myšlienkami pokroku, zlepšovania a inovácie. Byť progresívny znamená otvorenosť voči zmenám, odvahu prijať nové myšlienky a snahu o zlepšenie spoločnosti či jednotlivca. Na druhej strane, agresivita je často spájaná s [...]

Saudská Arábia

Saudská Arábia popravila Filipínca. Nepomohla snaha Manily o zvrátenie trestu ani ponuka "krvavých peňazí"

08.10.2024 18:11

Saudská Arábia popravila vlani po Číne a Iráne najviac väzňov,

Moskovský súd / Russká spravodlivosť /

Ruský súd poslal do väzenia exvyšetrovateľa za rekordnú korupciu. Pri úplatkoch preferoval bitcoiny

08.10.2024 17:37

Bývalý vyšetrovateľ ruského Vyšetrovacieho výboru svoju vinu poprel.

SR Bratislava Vajanského nábrežie doprava zmena BAX

Obrubníky, ktoré vodičom prekážajú, musia zmiznúť. Ráž chce zmenu cyklotrasy na nábreží, Vallo reaguje

08.10.2024 16:45, aktualizované: 18:21

Štátny odborný dohľad uložil mestu výzvu, aby do 40 dní túto cykotrasu upravilo.

doktorkaeliska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 17552x
Priemerná čítanosť článkov: 1463x

Autor blogu

Kategórie