Založ si blog

Zastavia sa na Slovensku eurofondy kvôli Nadácii otvorenej spoločnosti?

Dostala sa ku mne tlačová správa, ktorá upozorňuje na riziko súvisiace so zmluvou uzatvorenou medzi Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (ministerkou Gaborčákovou) a Nadáciou otvorenej spoločnosti z 2.6.2023 na sumu 21 706 898,89 €. Prekvapujúco táto ministerka bola ešte menej známa ako ministerka Milanová. Keďže ide o závažný problém, uvádzam celú tlačovú správu.

„Inštitút sociálnej demokracie (ISD) upozorňuje na riziko, že Slovensko môže prísť o prístup k eurofondom v dôsledku zmluvy medzi bývalou ministerkou práce pani Gaborčákovou a Nadáciou otvorenej spoločnosti. Táto zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v hodnote 21 706 898,89 EUR je zameraná na projekt „Pomoc osobám z Ukrajiny pri ich vstupe a integrácii na území SR – MNO“. Podpísaná zmluva však nesmeruje pomoc výlučne občanom Ukrajiny, ale akýmkoľvek osobám, ktoré z Ukrajiny prichádzajú. Je potrebné preveriť, či je Nadácia otvorenej spoločnosti skutočne jediným reprezentantom adaptácie migrantov na Slovensku a prečo financie neboli poskytnuté priamo mimovládnym organizáciám, ktoré skutočne poskytovali pomoc Ukrajincom a priamo riešili humanitárnu situáciu v teréne. Podľa ISD táto zmluva a prideľovanie financií neboli optimálne nastavené.

ISD tiež zdôrazňuje potrebu prehodnotenia zmluvy nielen z finančného, ale aj z bezpečnostného hľadiska. Otázkou je, či nepredstavuje tento systém poskytovania financií bezpečnostné riziko pre Slovensko, keďže peniaze môžu byť použité aj na podporu osôb, ktorých identita či pôvod nie sú dostatočne overené, čo môže vytvárať riziká pre vnútornú bezpečnosť štátu. Ďalším vážnym problémom je nedostatočná transparentnosť v rámci samotnej zmluvy. ISD upozorňuje, že zmluva umožňuje flexibilné zmeny bez povinnosti informovať príslušné orgány, čo zvyšuje riziko nekontrolovateľného využívania finančných prostriedkov. Preto je dôležité preveriť, koľko z poskytnutých financií bolo v skutočnosti využitých napríklad iba na administráciu projektu bez reálneho dopadu na pomoc pre migrantov. Práve administratívne náklady môžu predstavovať značnú časť celkovej sumy, zatiaľ čo skutočná pomoc osobám v núdzi môže byť minimálna.

ISD tiež upozorňuje na otázku, prečo bola zmluva formulovaná tak, že nehovorí o konkrétnej pomoci výhradne Ukrajincom, ale všeobecne „osobám prichádzajúcim z Ukrajiny“. Táto vágna definícia môže umožniť financovanie projektov pre osoby, ktoré nemusia byť priamo zasiahnuté konfliktom na Ukrajine, ale jednoducho sa nachádzajú na jej území. Takáto nejasnosť môže viesť k netransparentnému využitiu prostriedkov a k neefektívnemu rozdeľovaniu financií. Inštitút sociálnej demokracie už podal podnet na audit tejto zmluvy na Finančnú správu SR, Ministerstvo financií SR, Úrad vládneho auditu a Úrad vlády SR. V prípade, že tieto inštitúcie okamžite nezasiahnu a nepreveria zmluvu, Slovensko môže v krátkej budúcnosti čeliť vážnym sankciám zo strany Európskej únie a Európskej komisie, vrátane pozastavenia eurofondov a povinnosti vrátiť finančné prostriedky. To by mohlo mať katastrofálne dôsledky pre všetky rozvojové projekty financované zo zdrojov Európskej únie.

Vyzývame preto kompetentných, aby bezodkladne vykonali kontrolu a audit tejto zmluvy a zabezpečili tak, že finančné prostriedky Európskej únie sú využívané efektívne a transparentne, aby Slovensko nebolo vystavené riziku straty európskych fondov.

Otázka preto znie: Stratí Slovensko eurofondy kvôli Nadácii otvorenej spoločnosti? Zanedbanie dôsledného auditu a kontroly tejto zmluvy môže mať pre Slovensko závažné finančné a bezpečnostné dôsledky. “                                                      https://www.crz.gov.sk/zmluva/7942931/

Čo vy na to? Šumy o zvažovaní pozastavenia eurofondov môžu byť pravdivé. Ale ak je dôvodom toto, potom ĎAKUJEME vláde, za ktorú mala plnú zodpovednosť ex prezidentka pani Čaputová.

Každý klame za svoj poslanecký klub, až na to, že koaliční to dnes robiť nemusia

13.09.2024

Kto si pozrel hoci len časť diskusie pri odvolávaní podpredsedu parlamentu pána Šimečku, nevychádzal z údivu. Aj ja som čakala, že každý bude klamať za svoj poslanecký klub. Mýlila som sa. Koalícia klamať nemusela. Časť opozičných poslancov totižto ukázala, že buď vôbec nerozumejú tomu o čom hovoria, alebo sa „nenaučili klamať tak, aby ich nikto [...]

Keď je progresia agresívna a naopak.

13.08.2024

Zhromaždenie za niečo je progresívne. Protest proti niečomu je agresívny. A to dnes, včera i pred dvomi rokmi. Progresívnosť je zvyčajne spájaná s myšlienkami pokroku, zlepšovania a inovácie. Byť progresívny znamená otvorenosť voči zmenám, odvahu prijať nové myšlienky a snahu o zlepšenie spoločnosti či jednotlivca. Na druhej strane, agresivita je často spájaná s [...]

Tak žena, alebo muž? Príroda sa vie pohrať.

02.08.2024

Klobúk dolu pred Taliankou Angelou Carini. Rešpektovala súperku/súpera (príroda sa s Imane Khelif nepekne pohrala) a na zápas nastúpila. A keď v rámci pudu sebazáchovy nepokračovala, mali by sme Talianskej športovkyni preukázať rešpekt. Dohady, či je Imane Khelif žena alebo muž, tie nie sú namieste. Keby to bolo pred 200 rokmi, tak by takáto diskusia dávala zmysel. DNA a [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

doktorkaeliska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 16424x
Priemerná čítanosť článkov: 1493x

Autor blogu

Kategórie