Založ si blog

Si chorý, tak plať. O tom ako poplatky v zdravotníctve môžu škodiť, ale aj o tom ako môžu pomáhať.

Financovanie zdravotnej starostlivosti je jednou z najdiskutovanejších tém vo svete. Neexistuje štát, v ktorom by bola spokojnosť so zdravotníctvom. Do ktoréhokoľvek štátu prídete, tak sa dozviete, že zdravotníctvo u nich je v kríze, alebo je dokonca v hlbokej kríze, alebo je tesne pred zrútením. Keďže peňazí nie je v systéme nikdy dosť, vymýšľa sa, ako to urobiť, aby zdravotníctvo fungovalo lepšie. Poplatky za zdravotnú starostlivosť sú jedným z nástrojov, ktoré môžu ovplyvniť dostupnosť a kvalitu poskytovaných služieb. Ale je to len tak povedať, si pacient, tak plať? Aké sú riziká? Sú s poplatkami v zdravotníctve spojené aj nejaké očakávané zlepšenia fungovania zdravotníctva? Môžu poplatky v zdravotníctve ovplyvniť zdravie a náklady na verejné zdravie?

Riziká poplatkov v zdravotníctve

Zavedenie poplatkov v zdravotníctve môže mať niekoľko negatívnych dopadov na zdravie populácie a celkové náklady na zdravotnú starostlivosť. Štúdia z Írska z roku 2013 (Sinnot SJ a kol, 2013) ukázala, že v oblasti, ktorá obsahovala poplatky, stúplo nedostatočné užívanie liečby (pokles adherencie) o 11%. Štúdia z Fínska z roku 2021 (Ratto a kol, 2021) poukázala na to, že zvýšenie doplatkov za lieky na liečbu cukrovky znížilo spotrebu potrebných liekov napriek existencii mechanizmu stropu doplatkov za lieky. Či bol pokles spojený s negatívnymi účinkami na zdravie, je potrebné ďalej skúmať. Systematický prehľad literatúry z USA z roku 2023 (Fusco N a kol, 2023) poukázal na to, že zvýšenie spoluúčasti pacientov viedlo k zvýšeniu využívania lôžkovej starostlivosti (teda častejšie hospitalizácie) a k zníženiu využívania ambulantnej starostlivosti. Na Novom Zélande (Norris P a kol, 2023) vytvorili štúdiu, ktorá mala porovnať skupinu pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc so zvýšenými poplatkami a skupinu pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc bez zvýšených poplatkov. Mala sledovať čo sa stane, ak sa pre pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc zvýšia poplatky. Výsledkom bolo, že zvýšené poplatky znamenali častejšie a dlhšie hospitalizácie pacientov s touto chorobou, ktorá zvyčajne súvisí s fajčením. Medzi hlavné riziká patria:

  1. Znížená dostupnosť zdravotnej starostlivosti: Pre niektorých pacientov môžu byť poplatky neprekonateľnou prekážkou, čo môže viesť k odkladu alebo úplnému vynechaniu potrebnej starostlivosti. Štúdie ukazujú, že zvýšenie poplatkov môže viesť k zníženiu využívania zdravotnej starostlivosti, najmä medzi nízkopríjmovými skupinami alebo medzi pacientmi, ktorých ochorenie vo veľkej miere súvisí s rizikovým správaním. To môže mať za následok zhoršenie zdravotného stavu a nárast závažnosti ochorení .
  2. Zvýšené dlhodobé náklady: Keďže pacienti odkladajú návštevu lekára kvôli poplatkom, ich zdravotný stav sa môže zhoršiť do takej miery, že neskôr vyžadujú intenzívnejšiu a nákladnejšiu liečbu. Výskum (viď vyššie) naznačuje, že predčasné úspory na zdravotnej starostlivosti môžu viesť k vyšším nákladom v budúcnosti .
  3. Nepriaznivé sociálne a ekonomické dôsledky: Poplatky môžu tiež zhoršiť sociálnu a ekonomickú nerovnosť, pretože postihujú najviac tých, ktorí sú už v nevýhodnej ekonomickej situácii. Tieto nerovnosti môžu mať dlhodobé dopady na celkovú spoločenskú stabilitu a produktivitu. Na Slovensku sa to už prejavuje na zuboch. Mnohí ľudia, ktorí žijú od výplaty do výplaty, na zubára nemajú. Tak podľa úsmevu viete, ak je niekto v zlej ekonomickej situácii.

Ale sú tu očakávania nejakých zlepšení?

Napriek uvedeným rizikám, existujú aj situácie, kde môžu poplatky v zdravotníctve priniesť výhody:

  1. Zlepšenie adherencie pacienta: Poplatky môžu zlepšiť dodržiavanie liečby, pretože časť pacientov, ktorí platia, môžu byť motivovaní starať sa o svoje zdravie viac. Výskum naznačuje, že primerané poplatky môžu zvýšiť zodpovednosť pacientov za vlastné zdravie a viesť k lepšiemu dodržiavaniu liečebného režimu. Údaje z USA, kde si pacienti platia individuálne zdravotné poistenie (a nie malé) hovoria, že preventívneho programu na včasné zachytenie rakoviny pľúc sa zúčastňuje dosť málo ľudí (rôzne štúdie hovoria rôzne čísla, posledný údaj publikovaný v roku 2023 od viac ako milóna ľudí bol 22,3%) a súčasní fajčiari chodia na prevenciu menej ako bývalí. Tak to vidíte. Nie vždy a nie každého peniaze viac motivujú.
  2. Optimalizácia využívania zdrojov: Zavedenie poplatkov môže pomôcť znížiť nadmerné využívanie zdravotnej starostlivosti, čo môže viesť k lepšiemu využitiu dostupných zdrojov. Poplatky v lekárni, môžu aspoň u časti pacientov spôsobiť to, že si nevyberú také lieky, ktoré nebudú užívať a ktoré na konci skončia v spaľovni. Len teraz nedávno sa vyzbieralo 25 ton liekov. Zavedenie poplatkov pre lekárov, ktorí používajú papierové recepty, by ich mohlo motivovať k tomu, aby začali využívať elektronický recept, čím sa tiež znížia zbytočné náklady.
  3. Sprehľadnenie poskytovaných služieb: Dnes sú platobné terminály dobre dostupné a to aj ako zabezpečené aplikácie do mobilného telefónu (Square, SumUp, iZettle, Stripe Terminal). V Belgicku si pacienti hradia veľkú časť výkonov v ambulancii. Následne im do 24 hodín tieto platby preplatí zdravotná poisťovňa. Tento spôsob v sebe spája niekoľko aspektov, a to dohľad nad tým, či pacient u lekára naozaj bol, ako aj osobnú zainteresovanosť pacienta. V našich končinách by to bolo nerealizovateľné v takej miere ako v Belgicku, ale za zamyslenie to stojí, či by sa niečo z toho nedalo použiť. Čo poviete?

Tak čo na záver?

Zavedenie poplatkov v zdravotníctve je zložitá otázka s mnohými faktormi, ktoré je potrebné zohľadniť. Zatiaľ čo poplatky môžu priniesť niektoré výhody, ako je zlepšenie adherencie pacienta a efektívnejšie využívanie zdrojov, musia byť starostlivo navrhnuté a implementované, aby sa minimalizovali negatívne dopady na zdravie populácie a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Je dôležité nájsť rovnováhu, ktorá zabezpečí, že zdravotná starostlivosť zostane dostupná pre všetkých a zachová základný princíp solidarity, zatiaľ čo sa zlepší kvalita a efektívnosť poskytovaných služieb. Teraz mi určite viacerí oponujú, že veď u lekára platia aj teraz. Áno, je to tak, ale teraz stále platí, že poskytnutie zdravotnej starostlivosti nesmie byť podmienené zaplatením poplatku. Ak sa oficiálne zavedú poplatky, bude to ešte platiť?

Ak ste to dočítali až sem, čakáte nejaké rozumné zhrnutie. V prípade poplatkov a zdravia nateraz žiadne rozumné zhrnutie nie je, pretože pacient často nemá voľbu. Preto ak Ministerstvo zdravotníctva nad niečim takým uvažuje, nebude to mať dobrý výsledok. A ak je jediným motívom na zavedenie poplatkov dofinancovanie systému zdravotníctva, potom je to trest pre chorých, pričom mnohí z nich (mnohé deti; starší ľudia, ktorí žili v regiónoch s enviromentálnou záťažou; ľudia, ktorí ochoreli kvôli chybe zdravotného systému) za svoju chorobu naozaj nemôžu.

Kde nás tlačí topánka, alebo na ktoré typy rakovín by sa sa malo Ministerstvo zdravotníctva zamerať.

13.06.2024

Odvrátiteľná úmrtnosť – parameter, ktorý ukazuje, kde má Slovensko stále problém. Odvrátiteľná úmrtnosť je pojem, ktorý sa často používa v zdravotníckej štatistike a verejnom zdraví. Tento ukazovateľ nám hovorí o tom, koľko ľudí v prepočte na 100 tisíc obyvateľov zomiera na ochorenia alebo zdravotné problémy, ktorým by sa dalo predísť alebo je možné ich [...]

Práva pacientov: Čo by ste mali vedieť o právach a o solidárnom systéme v zdravotníctve. Začíname.

05.06.2024

V modernom zdravotníctve je informovanosť pacienta kľúčovým aspektom poskytovania kvalitnej starostlivosti. Práva pacientov sú súborom zásad, ktoré zabezpečujú, že každý človek dostane dôstojnú a spravodlivú zdravotnú starostlivosť. Tieto práva nielen chránia pacientov, ale aj podporujú otvorenú a dôveryhodnú komunikáciu medzi zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi. [...]

Putin, lng

Po ropnej buduje Rusko aj tieňovú flotilu na prepravu LNG: Rekordné povolenky pre sever, nasadí aj vyradené lode

29.06.2024 18:48

Nákup a prevod plavidiel na dubajský subjekt a rekordný počet povolení na Severnú námornú cestu naznačujú, že dieliky "skladačky tieňovej flotily do seba zapadajú".

grécko, požiar

Severne od Atén vypukol požiar, s plameňmi bojujú stovky hasičov

29.06.2024 17:15

Požiar vznikol po dlhom období s nedostatkom zrážok a po niekoľkých týždňoch, keď teploty v presahovali 35 stupňov.

srbská polícia

Policajt v Belehrade zastrelil útočníka, ktorý ho pred izraelskou ambasádou trafil kušou do krku

29.06.2024 16:16, aktualizované: 19:25

Veľvyslanectvo je uzavreté, v budove v čase útoku nikto nebol a tak žiadny zamestnanec ambasády nie je zranený.

biden

Demokratov výkon Bidena znepokojil a zvažujú kroky vrátane výmeny, spomínajú sa už prvé mená

29.06.2024 15:31

Demokrati si kladú nepohodlnú otázku, či nie je neskoro nahradiť ho ako demokratického kandidáta do novembrových volieb, píše WP.

doktorkaeliska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2457x
Priemerná čítanosť článkov: 819x

Autor blogu

Kategórie

Archív