Založ si blog

Kde nás tlačí topánka, alebo na ktoré typy rakovín by sa sa malo Ministerstvo zdravotníctva zamerať.

Odvrátiteľná úmrtnosť – parameter, ktorý ukazuje, kde má Slovensko stále problém.

Odvrátiteľná úmrtnosť je pojem, ktorý sa často používa v zdravotníckej štatistike a verejnom zdraví. Tento ukazovateľ nám hovorí o tom, koľko ľudí v prepočte na 100 tisíc obyvateľov zomiera na ochorenia alebo zdravotné problémy, ktorým by sa dalo predísť alebo je možné ich účinne liečiť vo veku nižšom ako 75 rokov. Napríklad, ak niekto zomrie na infarkt vo veku 70 rokov, stále by to tak nemalo byť. Aj keď sa často stretávam s názorom, že veď už majú svoj vek, nemôžem s tým súhlasiť!

Štatistický úrad uverejnil podklady o úmrtiach v roku 2023, takže som si svoje tabuľky zaktualizovala a prepočítala, ako sme boli na tom v roku 2023 oproti predchádzajúcim rokom a či sa príchod nových liekov na liečbu rakoviny už nejako prejavil, alebo či sme náhodou netriafali pri zaradzovaní nových liekov tak trochu na slepo.

Čo presne je odvrátiteľná úmrtnosť?

Odvrátiteľná úmrtnosť zahŕňa úmrtia, ktorým by sa dalo predísť dvoma hlavnými spôsobmi:

  1. Preventívnymi opatreniami: Týmto úmrtiam by sa dalo predísť prostredníctvom takých opatrení, ako je očkovanie, dobre cielené preventívne prehliadky, kampane na zvyšovanie povedomia o zdravom životnom štýle (napríklad o škodlivosti fajčenia alebo dôležitosti pohybu), a zlepšením životných podmienok (napríklad zabezpečením čistej vody a dobrých hygienických podmienok).
  2. Účinnou zdravotnou starostlivosťou: Týmto úmrtiam by sa dalo predísť kvalitnou a včasnou lekárskou starostlivosťou. Sem patria úmrtia na ochorenia, ktoré sú liečiteľné, ak sa diagnostikujú a liečia včas, ako je infarkt, niektoré druhy rakoviny (napríklad rakovina prsníka, rakovina pľúc), infekcie a chronické ochorenia ako cukrovka alebo vysoký krvný tlak.

Čo nám teda hovorí odvrátiteľná úmrtnosť

Tento ukazovateľ má niekoľko kľúčových významov:

  1. Ukazuje nám, ako dobre funguje náš zdravotný systém. Kým do roku 2011 neustále klesala, po tomto roku sa držal tento ukazovateľ na rovnakej úrovni a v rokoch pandémie COVID-19 na Slovensku zomierali ľudia významne viac. V roku 2023 sa celková odvrátiteľná úmrtnosť vrátila na úroveň z roku 2019 (červená čiara). Máme tu dva hlavné problémy a to sú úmrtia na srdcovo cievne ochorenia (svetlá modrá) a žiaľ úmrtia na rakovinu (rúžová), ktoré sa u žien dostali na prvé miesto. Všetky ostatné oblasti sú nepatrné a na grafe by ich ani nebolo vidieť.

2. Pomáha identifikovať oblasti, v ktorých sa na Slovensku potrebujeme zlepšiť. Preto som sa na to pozrela bližšie. Prepočítala som vekovo špecifickú odvrátiteľnú úmrtnosť (na európsku populáciu z roku 2013) pri úmrtiach na rakovinu. Aby som si bola istá, že je to správne, porovnala som to s hodnotami v medzinárodných databázach dostupnými za rok 2020 pri rakovine tráviaceho traktu.

Po overení, že sú výsledky správne, môžem vám povedať, že v roku 2023 bola najväčším problémom stále rakovina pľúc. Avšak kým u mužov klesla za 20 rokov úmrtnosť o polovicu, u žien stúpla o 33%. U žien je rakovina pľúc trochu iná, viac súvisí s pasívnym fajčením a sú u nich častejšie prítomné Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) mutácie, najmä u tých žien, ktoré nikdy nefajčili. Tieto mutácie sú dôležité, pretože sú spojené s vyššou citlivosťou na určité cielené terapie (napr. EGFR inhibítory).

Na druhom mieste je rakovina prsníka u žien. V roku 2023 zomrelo 1043 žien kvôli rakovine prsníka. V prepočte to bolo 21,29 vekovo špecifických odvrátiteľných úmrtí na 100 tisíc obyvateľov. Tu potrebujeme naozaj pridať. Oveľa viac ale potrebujeme konečne vykazovať správne údaje do medzinárodných registrov. V odhadoch Európskeho registra svieti totiž za rok 2022 údaj 25,4; podľa reálnych údajov to však v roku 2022 bolo 21,1 vekovo špecifických odvrátiteľných úmrtí na 100 tisíc obyvateľov (prepočítaných na európsku populáciu roku 2013).

Na treťom mieste je rakovina hrubého čreva, rektosigmoidového spojenia hrubého čreva, konenčníka a anusu. Dokopy to znamená, že to bolo 19,5 vekovo špecifických odvrátiteľných úmrtí na 100 tisíc obyvateľov. V rámci trávaceho traktu nám stúpa odvrátiteľná úmrtnosť na rakovinu pankreasu u žien. A dobrá správa je aj to, že vekovo špecifická odvrátiteľná úmrtnosť na 100 tisíc obyvateľov u mužov kvôli rakovine prostaty nám klesla o takmer 15% z 14,2 v roku 2004 na 12,2 v roku 2023.

Tak kde nás stále tlačí topánka?

  1. Jednoznačne sa potrebujeme zamerať na prevenciu, včasnú diagnostiku a správnu liečbu rakoviny pľúc a to u žien, ktoré sú často nefajčiarky. Toto sa javí veľmi podobne tým trendom, ktoré zachytávajú aj štáty na západ od nás.
  2. Rakovina prsníka u žien. Aj keď sa situácia mierne zlepšuje, stále máme veľké dlhy v prevencii (niektoré mestá majú veľmi dlhé čakacie doby na mamografiu), vo včasnej diagostike a v liečbe.
  3. No a rakovina tráviaceho traktu. Tu je toho dosť, čo by sme mali zmeniť.

Potrebujeme aj nové lieky, ale vieme ktoré?

Od zmeny zákona v auguste 2022 bola zmenená indikácia alebo bola novozaradená liečba u cca 25 liekov určených na liečbu rakoviny. Ani jeden nebol na cielenú liečbu typu rakoviny pľúc, ktorá rastie (ten jediný, ktorý mal ambíciu vstúpiť, predchádzajce vedenie Ministerstva zdravotníctva zamietlo). Prišlo niekoľko cielených liekov na liečbu rakoviny prsníka a aj to po veľmi, verte mi veľmi ťažkom boji s predchádzajúcim vedením Ministerstva zdravotníctva. Len nedávno bol konečne zaradený jeden liek na rakovinu hrubého čreva. Triafali sme teda na slepo? Čo si o tom myslíte vy? Naozaj priniesol nový zákon to, čo sa od neho očakávalo, teda zlepšenie zdravia?

Pre Vás doktorka Eliška.

Si chorý, tak plať. O tom ako poplatky v zdravotníctve môžu škodiť, ale aj o tom ako môžu pomáhať.

19.06.2024

Financovanie zdravotnej starostlivosti je jednou z najdiskutovanejších tém vo svete. Neexistuje štát, v ktorom by bola spokojnosť so zdravotníctvom. Do ktoréhokoľvek štátu prídete, tak sa dozviete, že zdravotníctvo u nich je v kríze, alebo je dokonca v hlbokej kríze, alebo je tesne pred zrútením. Keďže peňazí nie je v systéme nikdy dosť, vymýšľa sa, ako to urobiť, aby [...]

Práva pacientov: Čo by ste mali vedieť o právach a o solidárnom systéme v zdravotníctve. Začíname.

05.06.2024

V modernom zdravotníctve je informovanosť pacienta kľúčovým aspektom poskytovania kvalitnej starostlivosti. Práva pacientov sú súborom zásad, ktoré zabezpečujú, že každý človek dostane dôstojnú a spravodlivú zdravotnú starostlivosť. Tieto práva nielen chránia pacientov, ale aj podporujú otvorenú a dôveryhodnú komunikáciu medzi zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi. [...]

Francúzsko Voľby Parlamentné Predčasné

Voľby vo Francúzsku vyhrá Le Penová. Bardella: Som pripravený stať sa „kohabitačným" premiérom

30.06.2024 19:51, aktualizované: 21:58

Ľavicový blok Nový ľudový front, v ktorom sa združili socialisti, komunisti či zelení podľa odhadov získa v prvom kole zhruba 28 až 29 percent hlasov.

búrka, svajciarsko

Po búrkach vo Švajčiarsku a Francúzsku zostalo sedem obetí

30.06.2024 18:57

Nemecko cez noc zasiahlo viac ako 100-tisíc bleskov.

usa, streľba

Americká polícia zastrelila chlapca, ktorý na ňu mieril replikou zbrane

30.06.2024 17:54

Chlapci, obaja vo veku 13 rokov, sa podľa polície zhodovali s opisom osôb podozrivých z lúpeže.

Hrdy

Kuriózny incident: Člen AfD pohrýzol do nohy demonštranta

30.06.2024 15:57

Stefan Hrdy tvrdí, že konal v sebaobrane.

doktorkaeliska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2478x
Priemerná čítanosť článkov: 826x

Autor blogu

Kategórie

Archív