Založ si blog

Práva pacientov: Čo by ste mali vedieť o právach a o solidárnom systéme v zdravotníctve. Začíname.

V modernom zdravotníctve je informovanosť pacienta kľúčovým aspektom poskytovania kvalitnej starostlivosti. Práva pacientov sú súborom zásad, ktoré zabezpečujú, že každý človek dostane dôstojnú a spravodlivú zdravotnú starostlivosť. Tieto práva nielen chránia pacientov, ale aj podporujú otvorenú a dôveryhodnú komunikáciu medzi zdravotníckymi pracovníkmi a pacientmi.

Prečo sú práva pacientov dôležité?

Práva pacientov tvoria základ pre etické a právne postupy v zdravotníctve. Tieto práva zahrnujú rôzne aspekty, ako je právo na informovaný súhlas, právo na súkromie a dôvernosť informácií, právo na starostlivosť bez diskriminácie a právo na podanie sťažnosti alebo odvolania. Dodržiavanie týchto práv je nevyhnutné na zabezpečenie toho, že pacienti sú aktívnymi účastníkmi v procese rozhodovania o svojej zdravotnej starostlivosti. Aktívny pacient pozná svoje práva a zároveň vie, že jeho právom je starať sa o svoje zdravie.

Kľúčové práva pacientov

  1. Právo na informácie: Pacienti majú právo byť informovaní o svojom zdravotnom stave, dostupných liečebných možnostiach a možných rizikách a prínosoch jednotlivých postupov. Toto právo zahrňuje aj prístup k vlastnej zdravotnej dokumentácii. V elektornickej podobe si ju viete nájsť na Národnom portále zdravia, do ktorého sa viete prihlásiť svojim cez Slovensko.sk použitím občianskeho preukazu (https://www.npz.sk/sites/npz/NzpBasePages/home.aspx)
  2. Právo na informovaný súhlas: Pred akýmkoľvek lekárskym zákrokom musí byť pacient plne informovaný o všetkých aspektoch zákroku a musí s ním súhlasiť. Toto právo chráni pacientov pred nežiaducimi a neinformovanými rozhodnutiami. Zároveň však viem, že keď už sme v ambulancii lekára, alebo v nemocnici, je oveľa ťažšie nájsť správne otázky. Preto je dobré pripraviť si ich dopredu (napríklad Ako dlho sabudem liečiť? Aké lieky sú určené na liečbu mojej choroby? Sú aj iné lieky? Aký je medzi nimi rozdiel? Aké nežiaduce účinky sa môžu objaviť? Kedy asi mám očakávať zlepšenie?… A mnohé ďalšie, jednoduchý návod čo a ako sa pýtať vám pripravím v samostatnom blogu)
  3. Právo na dôvernosť a súkromie: Všetky informácie týkajúce sa zdravotného stavu pacienta musia byť dôverné a spracované s ohľadom na jeho súkromie. Tento aspekt je kľúčový pre zachovanie dôvery medzi pacientom a zdravotníckym personálom. Ak vám nie je príjemné odpovedať na citlivé otázky pred inými ľuďmi. Viem, že veľa ľudí to vyrieši tak, že neodpovie nič, alebo povie niečo neutrálne. To im ale znižuje šancu na správnu liečbu, takže je lepšie požiadať, aby ste sa porozprávali v súkromí.
  4. Právo na spravodlivú a rovnocennú starostlivosť: Každý pacient má právo na zdravotnú starostlivosť bez ohľadu na svoj vek, pohlavie, rasu, náboženstvo, sociálny status alebo iné charakteristiky. Diskriminácia v zdravotníctve je neprípustná. Aj naša Ústava v článku 40 hovorí, že každý má právo na ochranu zdravia. ďalej sa tam uvádza, že na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky za podmienok, ktoré ustanoví zákon.
  5. Právo na podanie sťažnosti: Pacienti majú právo podať sťažnosť alebo odvolanie, ak majú pocit, že ich práva boli porušené. Tieto mechanizmy sú nevyhnutné na zabezpečenie transparentnosti a zlepšovanie kvality zdravotnej starostlivosti. Dokonca máme aj zákon č. 9 z roku 2010 o sťažnostiach. Sťažnosť musí byť podaná písomne a môže byť podaná aj elektronicky. Okrem toho, ak má pacient, alebo jeho príbuzný informácie alebo dôkazy o porušení jeho práv pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, je možné podať podnet na preskúmanie, a to na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (https://portalpodnetov.udzs-sk.sk/). Na webovom sídle úradu nájdete všetky potrebné inofmrácie.

Ako môžete chrániť svoje práva?

Byť informovaným pacientom je prvým krokom k ochrane vašich práv. Nebojte sa klásť otázky a vyjadrovať svoje obavy zdravotníckemu personálu. Ak máte pocit, že vaše práva boli porušené, neváhajte využiť dostupné mechanizmy na podanie sťažnosti. Pamätajte, že vaše zdravie a dôstojnosť sú prvoradé, a máte právo byť aktívnym účastníkom v procese vašej liečby.

Práva pacientov sú základným kameňom etického zdravotníckeho systému. Informovanosť a rešpektovanie týchto práv prispieva k lepšej zdravotnej starostlivosti a vytvára prostredie dôvery a spolupráce medzi pacientmi a zdravotníckymi pracovníkmi. Starajte sa o svoje práva. Aby ste vedeli, ako sa orientovať v komplikovanom systéme, od ktorého závisí vaše zdravie, budem vám prinášať informácie, ktoré vám v tom pomôžu.

Dnes vám trochu priblížim čo to znamená solidárny systém, ktorý máme v zdravotníctve na Slovensku.

Solidárny systém vs. individuálne poistenie

Solidárny systém zdravotného poistenia je založený na princípe solidarity, čo na Slovensku máme zakotvené v Ústave. Každý prispieva do zdravotnej poisťovne bez ohľadu na svoj zdravotný stav alebo riziko ochorenia. To nám zabezpečuje, že každý občan má prístup k zdravotnej starostlivosti, pričom náklady sú rozdelené medzi všetkých poistených. Všetci teda majú nárok na zdravotnú starostlivosť. Tento systém rešpektuje, že sa niekto narodí už s chorobou. Rešpektuje, že niektorí ľudia ochorejú bez toho, aby nejako zanedbali starostlivosť o svoje zdravie. Rešpektuje, že sme rôzni a každý má iné možnosti a schopnosti.

Individuálne poistenie funguje na báze komerčných poisťovacích spoločností, kde si jednotlivci kupujú poistky na základe svojho osobného rizika a zdravotného stavu. Náklady na poistenie sa môžu výrazne líšiť v závislosti od individuálnych charakteristík poistených osôb. Takto funguje systém napríklad v USA, aj keď aj v USA sú pre ľudí s nižšími príjmami a pre ľudí nad 65 rokov dostupné rôzne solidárne schémy.

Solidárny systém a individuálne poistenie predstavujú dva odlišné prístupy k zdravotnému poisteniu. Solidárny systém zdôrazňuje kolektívnu zodpovednosť a rovnosť prístupu k zdravotnej starostlivosti, zatiaľ čo individuálne poistenie ponúka väčšiu flexibilitu a prispôsobenie podľa osobných rizík.

Solidárny systém teda hovorí o tom, že by sme všetci mali mať rovnakú šancu na rovnaké zlepšenie zdravia. A tu sa začína problém. Ceny mnohých moderných liekov a pomôcok sú často tak extrémne vysoké, že pre niektorých pacientov je takáto šanca nižšia. Časť pacientov má také špecifické ochorenie, že ich liečba stojí viac ako milión eur a mnohí sa pýatjú, či je to fér. A potom je tu skupina pacientov, ktorí ani nemajú šancu, pretože liek na ich chorobu ani neexistuje, do systému platia povinné odvody, pričom vedia, že z neho to čo potrebujú nemajú šancu dostať.

Avšak o tom či to je alebo nie je fér, a ako sa na to pozerajú pacienti, ako lekári, ako poisťovne a ako sa s tým vysporiadavajú mimo Slovenska, o tom sa rozpíšem na budúce.

Dnešný blog má za cieľ upriamiť vašu ozornosť na to, že máte právo na informácie o svojom zdravotnom stave

Pre dnešok je to všetko. Pre vás doktorka Eliška.

Si chorý, tak plať. O tom ako poplatky v zdravotníctve môžu škodiť, ale aj o tom ako môžu pomáhať.

19.06.2024

Financovanie zdravotnej starostlivosti je jednou z najdiskutovanejších tém vo svete. Neexistuje štát, v ktorom by bola spokojnosť so zdravotníctvom. Do ktoréhokoľvek štátu prídete, tak sa dozviete, že zdravotníctvo u nich je v kríze, alebo je dokonca v hlbokej kríze, alebo je tesne pred zrútením. Keďže peňazí nie je v systéme nikdy dosť, vymýšľa sa, ako to urobiť, aby [...]

Kde nás tlačí topánka, alebo na ktoré typy rakovín by sa sa malo Ministerstvo zdravotníctva zamerať.

13.06.2024

Odvrátiteľná úmrtnosť – parameter, ktorý ukazuje, kde má Slovensko stále problém. Odvrátiteľná úmrtnosť je pojem, ktorý sa často používa v zdravotníckej štatistike a verejnom zdraví. Tento ukazovateľ nám hovorí o tom, koľko ľudí v prepočte na 100 tisíc obyvateľov zomiera na ochorenia alebo zdravotné problémy, ktorým by sa dalo predísť alebo je možné ich [...]

Netanjahu

Netanjahu: Izrael je takmer hotový s elimináciou vojenských schopností Hamasu

01.07.2024 20:41

Izraelská armáda pritom vydala evakuačné nariadenia pre časti správnych jednotiek Chán Júnis a Rafah na juhu Pásma Gazy.

Air Europa, boeing 737, lietadlo

Pri turbulenciách sa v lietadle zo Španielska do Uruguaja zranili desiatky ľudí. Stroj núdzovo pristál

01.07.2024 20:07

Lietadlo spoločnosti Air Europa muselo núdzovo pristáť v Brazílii.

Marine Le Penová

Extrémisti na prahu moci. Macron sa chce spojiť s ľavicou proti Le Penovej

01.07.2024 20:00

Macronova éra sa skončila, podarí sa však strane Marine Le Penovej získať absolútnu väčšinu v parlamente? Jej rivali robia všetko pre to, aby jej v tom zabránili.

dagestan, synagóga, Melikov

Počet obetí teroristických útokov v Dagestane stúpol na 22

01.07.2024 19:12

Ozbrojenci zaútočili 23. júna na dva pravoslávne chrámy, dve synagógy a stanovište polície v mestách Derbent a Machačkala.

doktorkaeliska

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2496x
Priemerná čítanosť článkov: 832x

Autor blogu

Kategórie

Archív